News

Point solutions vs platform: Wat is de beste manier om compliance te regelen in jouw overheidsorganisatie?

Pieter van Hoogstraten
3 min read
Point solutions vs platform
Je bent eruit. Jullie nemen afscheid van de stress, de onrust, blinde vlekken en informatiegaten rondom compliance. Jullie gaan voor een integrale aanpak, voor eenduidigheid, transparantie en vooral voor slimmer werken. Geen taken uitvoeren maar gefundeerde beslissingen nemen. Altijd en overal. Daar wil je de beste oplossing voor. Je bent toe aan de kracht van een platform.
 
Grote kans dat er binnen jouw organisatie verschillende softwaretools in gebruik zijn voor het regelen van compliancy. Misschien doen jullie het (deels) zelfs nog handmatig. Dat is een behoorlijke uitdaging. Rondom audits en checks zullen de gemoederen dan waarschijnlijk ook hoog oplopen. Op steeds meer plaatsen worden processen gevolgd en data bijgehouden. Dus vragen steeds meer sets van regels om samenwerking over de grenzen van jouw afdeling heen. Prima. Maar waar haal je de juiste en actuele data vandaan? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie komt er in actie bij een probleem? Hoe ga je monitoren of dat ook gebeurt? Al die vragen leiden tot afstemming, het aanpassen van spreadsheets en nog meer afstemming. Om er aan het eind van de rit achter te komen dat je alsnog verbijsterend weinig overzicht hebt van de risico’s en compliance.
 
 

In één oogopslag

Hoog tijd dus voor een paradigmashift! Op de oude voet verdergaan – handmatig of met point solutions die slechts een deel van het werk automatiseren – is geen optie. Immers, als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Stress dus en een incompleet overzicht waar je niet op zit te wachten.
 
Waar je wel behoefte aan hebt is één plek, één softwareplatform waar al je data, processen, wetten en eisen eenduidig, transparant en vooral ook compleet bij elkaar komen. Zodat je in één oogopslag alle relevante informatie vindt om een goede beslissing te kunnen nemen. Juist nu het aantal documenten rondom BIO, AVG, Archiefwet, SUWI en nog vele andere wetten groeit – met in hun kielzog toenemende complexiteit rondom het beheren van risico’s.
 
 

Kracht van een platform

Het platform van ServiceNow automatiseert het nemen van goede beslissingen. Het is daarmee niet zozeer gericht op losse taken als wel op workflows. Op ‘making work work better’. Veel van de data die je nodig hebt om beslissingen te maken en compliant te zijn, bevindt zich al ergens in de organisatie. Het ServiceNow-platform biedt de mogelijkheid om terug te gaan naar die (vaak heel verschillende) data die op het platform wordt ontsloten. Daarmee ontstaat een single source of truth. En kunnen medewerkers beslissingen nemen op de plek waar ze genomen moeten worden.
 
Zo kan een gemeentelijke medewerker besluiten dat iemand voor huursubsidie in aanmerking komt hoewel nog niet alle daarmee gepaard gaande vragen zijn beantwoord. De openstaande vragen blijven de medewerker als herinnering volgen totdat de gewenste actie is ondernomen. Daarmee wordt de medewerker ondersteund om aan de wet te voldoen. Maar ook kun jij als leidinggevende van die medewerker zien dat nog niet aan alle eisen is voldaan om daarop een taak uit te zetten om de gewenste compliancy te bereiken.
 
Je hoeft dus niet langer de gehele organisatie door op zoek naar de juiste, actuele data. Die vind je op het platform. Door de samenhangende aanpak wordt ook inzichtelijk bij welke afdelingen overlap in wet- en regelgeving bestaat. Daarmee kunnen processen worden ontdubbeld wat tot vermindering van de werkdruk leidt.
 
Kortom, een platform als dat van ServiceNow biedt een integrale blik op automatiseren. Niet medewerkers inactiveren door taken weg te nemen. Maar medewerkers in hun kracht zetten door ze in staat te stellen goede beslissingen te nemen. Dat is de kracht van een platform.

Kijk het webinar Grip op risk en compliance management voor de publieke sector. Leer hoe je organisatie kunt groeien naar een volledige compliance met de BIO met praktische toepassingen en voorbeelden uit de praktijk.

Do you want more information?

Do you have a question? Of maybe a remark? Please don't hessitate to use the contact form, send us an e-mail or just call us. We are there to help you!

Get in touch