News

Jouw compliancy-nachtmerrie verdrijf je niet met software alleen

Pieter van Hoogstraten
3 min read
Computer servers

Het versnipperde beeld is een feit. De onrust ondraaglijk. Zo kan het niet langer. De manier waarop er binnen jouw organisatie met compliance wordt omgegaan moet fundamenteel anders. Want anders zouden jullie zomaar eens de volgende kunnen zijn die in de media aan de schandpaal worden genageld. De transitie van gefragmenteerd naar integraal en van suboptimaal naar optimaal moet worden doorgemaakt. Dat een softwareoplossing daarbij een rol gaat spelen is evident. Dat er meer bij jouw doelstelling komt kijken dan een bundel point solutions, blijkt vaak een eyeopener.

In de kern is wetgeving heel helder. Je moet eraan voldoen. Punt. Hoe je dat voor elkaar krijgt is niet het probleem van de wetgever. Dat is aan jou. Neem nu bijvoorbeeld de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid). Het lijkt soms een onmogelijke taak om daaraan te voldoen. De benodigde informatie bevindt zich immers niet alleen binnen jouw afdeling. Dus ben je afhankelijk van anderen als je wilt voldoen aan alle eisen.

Meervoudige ingebrekestelling

Compliance laat zich niet vangen in een eendimensionaal proces. Als er privégegevens van burgers op straat liggen, is dat niet alleen een fout van de IT-systemen. Ook de regels van de AVG zijn op dat moment overtreden. Soortgelijke meervoudige ingebrekestelling geldt evenzeer op andere gebieden zoals procurement, milieu, genderneutraliteit en duurzaamheid.

Overzicht kwijt

Dat is tegelijkertijd ook het punt waarop jij vastloopt. Individuele afdelingen kiezen allemaal hun eigen softwareoplossing. Tools die lang niet altijd goed met elkaar communiceren. Jij maakt een spreadsheet over een onderwerp, je collega van een andere afdeling doet dat ook voor zijn afdeling. En vervolgens begint de exercitie ‘zoek en vergelijk’. Hierdoor ben jij het overzicht kwijt, heb je geen daadwerkelijke grip op compliance en kost het allemaal nog steeds heel veel (zo niet meer) tijd en moeite.

Rust

Kortom, de verschillende point solutions leveren niet de werkdrukverlaging die je wilt. Je zult nog steeds veel handmatig werk moeten doen (vergaderen, spreadsheets bijhouden, gegevens opzoeken, je software bijwerken) om aan alle eisen te kunnen voldoen. En dan die stress om de blinde vlek. Wat brengt wel de gewenste rust in hart en hoofd?

Compleet beeld

De enige goede manier om compliance te regelen is op organisatieniveau. Voldoen aan regelgeving is een zaak van onderlinge afhankelijkheden. Alleen als je samen optrekt, weet je zeker dat je het gehele spelveld overziet. Ook kun je dan echt tijd gaan besparen door werk te ontdubbelen. Wanneer alle data op een centrale plek wordt opgeslagen, kun je er altijd en overal bij en weet je zeker dat je software je een compleet beeld geeft. 

Leiders met visie

Goede software alleen gaat je niet redden. Je hebt leiders nodig die in woord en gedrag uitdragen dat het naleven van de wet het enige juiste is om te doen. Die de organisatie erop toerusten om in overeenstemming met wet en regelgeving te functioneren. Die beginnen met het creëren van een gezamenlijk beeld hoe de organisatie ervoor staat en detecteren waar de zwakke plekken zitten. Dat soort leiders weet dat de oplossing niet sec schuilt in automatisering. Maar dat aan de hand van automatiseringprocessen zo ingeregeld kunnen worden dat mensen hun werk beter kunnen doen. Omdat ze ondersteund worden bij het nemen van goede beslissingen.

Juiste en volledige informatie

Stel je eens voor dat data, regels en wetten vanuit de hele organisatie op een centraal platform vastgelegd, gemonitord en ontsloten kunnen worden. Dan zou jij ervaren dat je wel de juiste en volledige informatie hebt om compliant te zijn. ServiceNow maakt van die hypothese realiteit door de beste software te leveren om dit voor elkaar te krijgen. De specialisten van Fruition Partners zorgen voor een vlekkeloze implementatie. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat de manier waarop er binnen jouw organisatie met compliance wordt omgegaan fundamenteel verandert. Het beeld wordt duidelijk. De rust weldadig. Dit is hoe het wel werkt.

Wil je meer informatie hoe je grip houdt op compliance en deze consistent doorvoert in de organisatie. Neem contact met ons op.

Contact

Do you want more information?

Do you have a question? Of maybe a remark? Please don't hessitate to use the contact form, send us an e-mail or just call us. We are there to help you!

Get in touch