25 mei: de nieuwe Europese Dag van de Privacy?!

Edwin Charité
Edwin Charité

DUTCH ONLY - Hé, wordt wakker! …Wordt nou wakker, het is een feestdag... Vandaag is het de Dag van de Privacy.
Niet iedereen zal vandaag zo wakker geworden zijn, maar er gebeurt vandaag wel iets. De GDPR (General Data Protection Regulation) die in 2016 al door de EU is aangenomen wordt van kracht. In Nederland kennen we de uitwerking hiervan als AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Voor mij als persoon wordt mijn privacy vanaf vandaag via de AVG bewaakt door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). En als dat lukt, dan wordt het ook echt feest. Vanaf nu staan mijn rechten centraal en kan ik zelf mee bepalen waarvoor bedrijven en andere organisaties mijn gegevens mogen gebruiken. Geen spam meer, niet meer onder het eten gestoord worden voor verkooppraatjes, geen op naam gestelde reclame meer om rechtstreeks bij het oud papier te gooien. Nog goed voor het milieu ook. En als ze het toch blijven doen, dan stuur ik gewoon de AP op ze af. “Gewoon”, ja, dat kan nu “gewoon”.

Voor de meeste ondernemers en bestuurders bij bedrijven, verenigingen en andere organisaties is het bewustzijn en/of de feestvreugde een stuk minder groot. Als u vandaag ineens een “Oh ja”- of “Oh jee”-gevoel bekruipt bent u waarschijnlijk, en velen met u, te laat klaar met uw nodige voorbereidingen. Op zich is dat niet zo verrassend.

De bewustwording dat de AVG eraan komt is pas heel laat aangewakkerd vanuit de overheden. Onze overheden zijn zelf ook maar net op tijd, of zelfs nog niet, klaar met hun voorbereidingen. Lange tijd bestond er onduidelijkheid over hoe de AVG gehandhaafd gaat worden door de AP en wat daarbij de speerpunten zullen zijn, recent bleek de AP zelfs te weinig geld en te weinig capaciteit te hebben om echt goed te kunnen handhaven en de AVG zelf is pas in de laatste weken voor 25 mei 2018 door de Eerste Kamer aangenomen. En dan doen we het in Nederland nog relatief goed. Er zijn zelfs nog EU-landen waar de lokale wetgeving niet op tijd is aangenomen.

De moeizame en trage aanloop bij overheden maakt 25 mei voor u als ondernemer of bestuurder misschien alsnog tot een feestdag. De AP en de minister hebben eerder deze week aangekondigd soepel en vooral ondersteunend te handhaven, en niet meteen met boetes te gaan strooien. Als u kunt aantonen dat u er serieus aan werkt om aan uw AVG-verplichtingen te gaan voldoen en voldoende voortgang boekt, zal de AP coulance tonen en hulp bieden. En als u internationaal opereert, ook in een van de landen die de wetgeving nog niet op orde hebben, kunt u wellicht zelfs profiteren van extra uitstel.

Uw “Oh jee”-gevoel is dus nog wel te managen. Mocht u een “Oh ja”-gevoel bekruipen, dan kunnen we u maar een ding adviseren:

“Hé, wordt wakker! …Wordt nou wakker, het is een feestdag... Vandaag is het de Dag van de Privacy.”

Wat uw gevoel bij deze feestdag ook is, we helpen u graag.

Auteur: Edwin Charité, Business Proces Consultant